Melanzane alla parmigiana – aubergine parmigiana
Bra att veta
”Parmigiana” låter som en specialitet från Parma. Men den omtyckta grönsaksrätter, där aubergineskivor rikligt beströs med parmesanost och gratineras i ugnen kommer inte alls från Emilia Romagna utan från ”mezzogiorno2” dsv. Södra Italien.
Sitt namn har inte fått av sitt geografiska ursprung , utan bara för att norditalienska hårdosten är en av ingredienserna.
Ingredienser till 8 portioner
1 ½ kg aubergine
Vetemjöl kryddad med salt och peppar
3 ¼ dl olivolja
5 dl passerade tomater
2 msk grovt rivna basilikablad
250 g mozzarella, hackad
100 g riven parmesan
Så där gör man
Skiva auberginerna tunt på längden
Lägg skivorna i ett stort durkslag och strö på salt mellan varje lager.
Låt det stå i 1 timme så att den beska vätska dras ut.
Skölj och torka skivorna på båda sidor med hushållspapper.
Vänd dem sedan i mjölet
Värm ugnen till 180grader och smörj en låg gratängform som rymmer 2 ½ liter.
Värm 1 ¼ dl av olivolja i en stor stekpanna. Fräs
aubergineskivorna snabbt i omgångar på stark värme tills båda sidor blivit frasiga och gyllenbruna.
Tillsätt mer olivolja om det behövs och låt sedan skivorna rinna av på hushållspapper vartefter du tar upp dem ur stekpannan.
Lägg auberginerna lite omlott i formen. Krydda med peppar och salt. Fördela 4 msk av de passerade tomaterna ovanpå och strö lite basilika över. Fördela lite mozzarella på det och därefter parmesanost.
Fortsätt på samma sätt tills du använt alla ingredienser och avsluta med ett lager av båda ostarna.
Grädda i ugnen i 30 minuter. Ta ur formen och lätt stå i 30 minuter före serveringen
Buon appetito!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar